När januari börjar är det lätt att känna pressen att sätta upp mål och löften direkt efter nyårsafton. Men vet du vad? Du behöver inte stressa fram dina planer. Här är några tips för hur du kan ta dig an det nya året på ett sätt som faktiskt fungerar och känns bra.
Ta hela januari för att fundera
Du behöver inte sätta dina mål så fort klockan slår tolv på nyårsnatten. Själv tänker jag använda hela januari för att reflektera över vad jag vill uppnå under året och hur jag ska ta mig dit. Tänk på det som en investering: en månad av planering kan leda till elva framgångsrika och mer njutbara månader.
Många försöker planera för nästa år redan i december men det är en månad som redan är full av saker att göra, det är julpynt, klappar, glöggmingel och nyårsmiddagar och fester att planera och genomföra. Januari däremot har inte så mycket annat som pockar på uppmärksamhet.
Tänk vanor istället för löften
Det är ingen hemlighet att nyårslöften ofta går i stöpet. Det beror ofta på att vi försöker pressa in stora, vaga förändringar i redan fullspäckade liv. Istället för att säga ”Jag ska bli mer organiserad” eller ”Jag ska gå ner 10 kg”, tänk på små, konkreta vanor som stöder dina mål. Till exempel: ”Planera min vecka varje söndag” eller ”Gå ut och spring en gång i veckan”.
”Goals are good for setting a direction, but systems are best for making progress.”
James Clear från boken Atomic Habits
Det är det du gör konsekvent som definierar dig, så bygg vanor som jobbar för dig.
Planera din vecka
Mitt bästa tips oavsett tid på året, planera din vecka. En veckoplanering eller Weekly Review som det kallas enligt David Allens GTD-metodik gör dig lugnare, mer organiserad och mer produktiv. Det är en liten insats som verkligen kan ge stora resultat. Jag har en timma avsatt för Weekly Review varje fredag kl 14.00 och det ska väldigt mycket till för att något ska få mig att flytta på den bokningen.
Förenkla där du kan
Jag är ett stort fan av delete-knappen när det gäller uppgifter som inte längre är relevanta. Om något inte längre är relevant, ta bort det. Istället för att konstant lägga till nya lager av komplexitet, fråga dig själv: ”Hur kan jag göra detta enklare?”. Skala bort det överflödiga och fokusera på det som verkligen betyder något.
Planera uppgifter efter din tid
Vi har alla varit där: du skriver en lista med allt du behöver göra på en dag. Det är 67 saker på listan och du är helt övertygad om att du har tid och energi att beta av allt. Men efter en hel dags hårt arbete är det fortfarande 65 saker kvar (om du har tur).
Lösningen?
Planera dina uppgifter runt dina måltider, åtaganden och naturliga energinivåer. Planera inte inför mycket varje dag, att aldrig komma till slutet på listan riskerar att sänka din motivation. Planera istället in 2-3 saker som är dels realistiska och dels verkligen skapar framdrift inom dina viktigaste projekt. Är du klar med dina 3 saker innan arbetsdagen är slut så är det knappast något problem. Då kan du plocka från backloggen. Det känns alltid bra att klara av det man planerat och lite till.
Ge dig själv tiden att reflektera, prioritera vanor, och planera smart. Det är inte bara ett sätt att nå dina mål, det är också ett sätt att njuta av resan dit.
Inga kommentarer ännu.